Online backup vs. Local backup

Dupa cum am promis data trecuta si mai ales ca urmare a unor comentarii pe piticu.ro, revenim de aceasta data cu o alta comparatie. O sa facem o comparatie succinta intre backup-ul local si cel online, urmand sa va lasam pe voi sa trageti concluziile.

Astfel, multa lume considera ca un backup local, pe un HDD extern poate fi cel putin la fel de efficient ca si un backup online, avand insa costuri mult mai mici. Da, la o privire initiala poate sa sune ca o solutie fiabila si ieftina. E suficient sa dai o fuga pana la cel mai apropiat magazin IT (sau magazinul preferat) si sa achizitionezi un hard-disk de 500 GB, 1 TB, 2 TB, in functie de buzunarul fiecaruia.

Ajungi acasa, il legi la calculator prin USB sau firewire si gata, ai un HDD extern unde iti poti tine fisierele importante sau doar duplicate ale acestora. Simplu si eficient, nu?

Dar hai sa ne gandim la urmatoarele scenarii:

 1. In compania ta exista 20 de calculatoare, care sunt folosite zi de zi de catre persoane care se pricep la ceea ce stiu ei mai bine: contabilitate, grafica, redactare documente etc. Pe langa faptul ca ar fi necesar ca fiecare calculator sa aiba un HDD extern legat la el mai e nevoie si sa ii ajuti pe acesti oameni sa isi puna documentele in fiecare zi pe acel HDD extern. Unii vor uita, altii o sa incurce copia locala cu cea de pe HDD. Am vazut acest lucru intamplandu-se de nenumarate ori.
 2. HDD-ul tau extern la un moment dat da semne de “oboseala”. Chiar daca ai vrea sa-l inlocuiesti in cel mai scurt timp de cele mai multe ori e prea tarziu (nu mai ai suficient spatiu pe calculator ca sa muti temporar datele de pe HDD-ul extern, hard-disk-ul pur si simplu nu mai functioneaza etc)
 3. Pentru a avea datele tot timpul la indemana iei HDD-ul cu tine si iti este furat. La fel se intampla (si s-a intamplat de nenumarate ori) ca in cadrul unei companii sa fie furate calculatoarele si astfel datele esentiale au fost pierdute permanent.
 4. Persoane neautorizate cu acces la calculatorul tau sau la cele ale companiei tale. In majoritatea cazurilor companiile nu au un security policy foarte bine pus la punct astfel incat datele pot fi copiate cu usurinta cu ajutorul unui USB stick si mai mult de atat, sterse definitiv.

 

Cele de mai sus sunt doar cateva scenarii in care datele tale pot fi pierdute iremediabil in cazul folosirii unei solutii locale.

Aici intra insa in peisaj backup-ul online, care elimina toate problemele mentionate in scenariile de mai sus. Si iarasi vom face referire la BackItUp pentru ca il cunoastem cel mai bine.

Procesul de backup online este unul extrem de simplu. In functie de platforma, windows, linux sau mac se instaleaza aplicatia de backup, care va lucra, in mod neintruziv, in background. In cele mai multe cazuri va fi nevoie de o singura configurare a aplicatiei – ce anume sa salveze si la ce intervale – si el isi va face treaba fara ca utilizatorul sa observe.

Toate datele sunt encriptate si salvate pe servere remote, astfel incat se elimina problemele sus-mentionate si mai mult de atat, informatiile pot fi restaurate in scurt timp.

Mai mult de atat, sunt frecvente cazurile in care se sterge accidental un document si acest lucru este observat de exemplu dupa un an. Ei, acel fisier va fi regasit in backup de acum un an facut de BackItUp. Lucru care e foarte putin probabil sa se intample in cazul unui backup local.

4 Responses to “Online backup vs. Local backup”

 1. admin says:

  Un serviciu de backup online sau offsite prin natura lui reprezinta salvarea unei copii a datelor pe care Abonatul le detine, neavand valoare de arhivare a acestor date. Pe acest principiu functioneaza BackitUp si o vom spune de fiecare data cand este necesar. Nu exista serviciu de backup online la acest nivel, financiar vorbind, care sa garanteze prin contract ca datele 100% nu se pierd. Microsoft a pierdut date, Carbonite a pierdut date si mai sunt si altii. Niciodata nu va fi sigur sa se pastreze datele intr-un singur loc, fie acasa fie sediul companiei sau datacenter. A nu avea o copie offsite a datelor cu care lucreaza o companie in fiecare zii este reteta perfecta pentru a pierde bani, clienti si in unele cazuri falimentul.

 2. Cristian says:

  Sunt de acord cu faptul că orice copie în plus este binevenită, dar cred că alta era ideea acelui articol și anume incertitudinea disponibilității acelei copii. Pratic se pune întrebarea dacă arunc banii pe fereastră pe un produs de calitate îndoielnică sau din contră cumpăr ceva de încredere.

 3. admin says:

  Dupa cum se citeste in articolul respectiv increderea este data de numele furnizorului de serviciu, care in cazurile respective se pare ca au esuat. Ce metote de stocare si manageament au folosit asta doar ei stiu cert este ca un astfel de serviciu depinde de foarte multi factori, cum ar fi, hardware, software, oameni, know-how. BackitUp doreste sa fie un serviciu de incredere pentru clientii sai si care in acelas timp sa nu puna bazele doar pe nume.

Leave a Reply